Top 50-be került az ál-Google

Nemrég írtunk a Delta Search programról, amely lecseréli a böngészőben beállított keresőprogramot és a Google-hoz hasonló felületen jelenít meg találati listát (a Yahoo találati listáját), miközben adatokat gyűjt a gépünkről. Valószínűleg a Google-hoz való nagymértékű hasonlóság (és az eltávolításának a körülményessége) is oka lehet annak, hogy mára az Alexa* adatai alapján nagyon sokan „használják” ezt a keresőnek álcázott kémprogramot.

Az Alexa toplistáján a Delta Search nevű kémprogram már a 33. helyen szerepel, megelőzve többek között a Google franciaországi (google.fr) honlapját, valamint az apple.com-ot is.

Az Alexa információi szerint az ál-Google Belgiumban és Franciaországban a „legnépszerűbb”, de más országokban is nagyon elterjedt.

Delta Search top 10 felhasználói:

  1. Belgium
  2. Franciaország
  3. Venezuela
  4. Svédország
  5. Mexikó
  6. Németország
  7. Spanyolország
  8. Argentina
  9. Algéria
  10. Anglia

Talán ennek is tudható be, hogy jelenleg Franciaországban többen használják a Delta Search keresőt, mint a Google-t, mivel abban az országban cserélte le feltűnés nélkül a legtöbb internetezőnek a böngészőjében az alapértelmezett keresőt. A kémprogram gyors terjedése (nagyon sok olyan program van, amellyel együtt települ a gépekre) is oka lehet nagy „népszerűségének”. Jó példa erre, hogy mire megjelentek az első cikkek a Delta Search-ről és annak eltávolításáról, addigra már számtalan böngészőn jelen volt, gyakorlatilag minden fejlett országban.

A fentiek alapján úgy tűnik, hogy az ál-Google készítői profin hajtották végre a tervüket, hosszú távon biztosított a program fennmaradása. Bár az erről szóló cikkek hatására várhatóan hamarosan fog csökkenni a kémprogram „népszerűsége”, de nem valószínű, hogy belátható időn belül teljesen eltűnne a számítógépekről.

 

*Az Alexa egy böngésző kiegészítő segítségével vizsgálja az internetezők szokásait, és így rangsorolja a világ honlapjait látogatottságuk alapján. Bár az Alexa adatainak a megbízhatóságát sokan megkérdőjelezik, ahogy az adatgyűjtési módját is, mégis a nagyobb weboldalak látogatottsági összehasonlításához (jobb program nem lévén) sokan figyelembe veszik ennek az adatait.