Keresőoptimalizálás 2020 – merre tart a Google?

Bár nem érzek magamban sci-fi írói vénát, mégis úgy döntöttem, hogy igyekszem felvázolni, merre tart a keresőoptimalizálás és mire számíthatunk a Google-től a közeljövőben. A keresőoptimalizálás sikere szempontjából ugyanis akár döntő fontosságú is lehet, hogy a Google fejlesztéseinek irányára előre felkészülünk, vagy csak utólag igyekszünk reagálni. Márpedig abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egy olyan cég jövőbeni fejlesztéseire kell felkészülnünk, amely nem ad hoc jelleggel, hanem tudatos, hosszú távú stratégia szerint építkezik. Ennek köszönhetően az elmúlt évek algoritmusfrissítéseiből és a hivatalos nyilatkozatokból elég pontosan lehet prognosztizálni, hogy mire számíthatunk 2020-ban.

Keresőoptimalizálás 2020Azoknak, akik már bármilyen szinten foglalkoztak keresőoptimalizálással, alap információ, hogy a Google rangsorolási algoritmusa nagyon nagy mértékben függ a weboldalakra mutató linkek számától és minőségétől. Mivel azonban ezzel az információval sokan visszaéltek, így a Google régóta dédelgetett álma, hogy egyrészt a linkekkel való visszaélések ellen szigorítsa az ellenőrző algoritmusait, másrészt pedig nagyobb mértékben nyomjon a latba a rangsorolásnál a weboldal tartalmának a minősége, szakmaisága, egyedisége és mindazok a szempontok, amelyek egyébként a felhasználói élményt is javítják. Az elsőt hivatott nagy mértékben betölteni a Google Pingvin frissítés, amely a weboldalra mutató linkeket vizsgálta minőségi szempontok szerint, és ha azt érzékelte, hogy azokkal megszegték a Google irányelveit, linkspam kategóriába tartoztak, akkor komoly hátrasorolással büntette az adott weboldalt. Bár ez az algoritmusfrissítés nem sikerült a legjobban (az elején vétlen honlapokat is büntetett), a későbbi javításokkal viszonylag eredményesen tudta kiszűrni a gyors eredmény reményében könnyű utat választó keresőoptimalizálókat.

A weboldal tartalmát hivatott értékelni a keresőoptimalizálás világában szintén nagy port felkavaró Google Panda frissítés, valamint a nemrég, egyelőre még csak Amerikában, bevezetett BERT algoritmus, amely a Google alap algoritmusának a része lesz. Míg a Panda elsősorban azt vizsgálta, hogy egy weboldal mennyire tartalmasan, minőségi és egyedi írásokkal lett felépítve, addig a BERT célja, hogy az összetettebb keresési kifejezések esetében jobban értelmezze a sorrend, kontextus és egyéb tényezők alapján, hogy mi is volt az adott személy célja, aki a keresést végrehajtotta. Mivel a BERT-nek az adott nyelv sajátosságait is értelmeznie kell, így a bevezetése egy-egy nyelvterületen jóval később várható, de érdemes már most felkészülni rá.

Mi a teendőnk, ha lépést akarunk tartani a Google-lel?

Tekintettel arra, hogy a Google rangsorolási tényezőiben még mindig nagyon nagy szerepe van az oldalra mutató linkeknek, viszont egyre nagyobb kockázattal járnak a minőségtelen, olcsó megoldások, így a továbbiakban még nagyobb hangsúlyt érdemes tenni a hosszú távon gondolkodó keresőoptimalizálóknak arra, hogy csak minőségi módon, értékes linkekkel erősítsék az adott honlapokat.

Emellett még nagyobb hangsúlyt kell tenni a weboldal tartalmi részének a folyamatos fejlesztésére, ehhez szakmai, nívós cikkeket érdemes publikálni, mivel egyre kevésbé működik az a régi technika, hogy alacsonyabb színvonalú, a szakmaiságot nélkülöző tartalmak nagy mennyiségű feltöltésével kompenzálják a minőség hiányát. A Google mesterséges intelligencián alapuló fejlesztései ugyanis egyre jobban kiszűrik az utóbbit, hogy a találati lista minél jobban kiszolgálja a keresés célját.

Összességében tehát elmondható, hogy a keresőoptimalizálás során 2020-ban még nagyobb hangsúlyt kell tenni a minőségre és egyre inkább el kell vetni az olcsó, könnyűnek tűnő megoldásokat.