fbpx

Google Ads automatizálás vagy csak manuális kampánykezelés?

A professzionális Google Ads kampánykezelés rengeteg olyan elemet, eszközt tartalmaz, amelyek egy laikus vagy kezdő számára ismeretlenek vagy érthetetlenek. Az elmúlt időszakban egy konkurensünk azzal próbálta magát jobb színben feltüntetni, hogy ők nem használnak automatizált stratégiákat, csak manuálisan kezelik a kampányokat. Ha ez tényleg így van, akkor ez valójában csak annyit jelent, hogy az adott kampánykezelő még nem ismeri kellőképpen a Google Ads működését. Nem kárhoztatom ezért, 12 évvel ezelőtt még én is ezen a szinten voltam. Ennek a cikknek a célja, hogy némiképp eloszlassam azt a homályt, amely az automatizált stratégiákat fedi.

Mi a Google Ads automatizált stratégiáinak a lényege?

A Google Ads automatizált stratégiáinak a lényege, hogy meghatározott marketing célhoz és a kampány aktuális állapotához mérten olyan intelligens beállításokat alkalmazunk, amelyek hasznosítani tudják a Google mesterséges intelligenciáját és a Google adatbázisában lévő mérhetetlen információmennyiséget annak érdekében, hogy a Google Ads kampányunk a lehető legköltséghatékonyabban működjön.

A Google adatbázisa, algoritmusa és mesterséges intelligenciája az, amely piacvezetővé tette az internetes keresőt és kiemelte a vetélytársai közül. Ha valaki pont ezeket az előnyeit nem akarja használni a Google Adsnek, az nagyon nem érti a rendszer működését.

Automatizált stratégiák alkalmazása esetén kevesebbet kell foglalkozni a hirdetések kezelésével?

Ez nem igaz, sőt, sok esetben több munka van az ilyen kampányokkal, mint egy teljesen manuálisan kezelttel. Hogy csak egy példát mutassak: egy új kampány elindításakor a marketing célnak a „kattintások maximalizálása” ajánlattételi stratégia felelt meg, azonban a felfutás után már volt elegendő adat ahhoz, hogy átálljunk a „konverziók maximalizálása”, majd megint kicsit később a „cél ROAS ajánlattételre”. Emellett az stratégiák tökéletes működéséhez fontos az is, hogy a konverziók mérésénél mindig a legfejlettebb és már elérhető hozzárendelési modellt használjuk. Míg abban az esetben, ha valaki csak manuálisan kezeli a kampányát, akkor végig egy (valószínűleg a „kézi CPC” *) ajánlattételi stratégiát fog használni és a konverziók hozzárendelési modelljeivel se kell nagyon foglalkoznia. Ez természetesen csak egy rövid összehasonlító példa, valójában ennél sokkal több feladat van egy-egy kampány folyamatos kezelésével. Nálunk a legkisebb hirdetési fiókokban is havi szinten több száz módosítás, finomítás történik, de olyan ügyfeleink is vannak, akiknél több ezerre rúg ez a szám.

Miben különbözik tehát a Google Ads automatizált stratégia?

Hatékonyságban. Abban az esetben, ha korlátlan marketingkerettel rendelkezik egy vállalkozás és az a célja, hogy kerül, amibe kerül, ő mindig első helyen szeretne szerepelni minden kulcsszóra, akkor működhet automatizált stratégiák használata nélkül is a kampánya. Azonban ugyanezt a célt (mindig első helyen) sokkal költséghatékonyabban el lehet érni „Megcélzott megjelenítési arány” intelligens ajánlattétel használatával. Minden más marketing cél (vevők szerzése, hírlevélfeliratkozás stb.) esetén sokkal jobb eredményeket fog elérni egy jól beállított, intelligens ajánlattételt alkalmazó kampány, mint egy teljesen manuális.

Mindezeket egybevetve a professzionális Google Ads kampánykezelés nélkülözhetetlen eleme kell, hogy legyen az automatizált stratégiák alkalmazása.

 

* Google Ads szakértők megnyugtatására megjegyzem, tisztában vagyok vele, hogy a „kézi CPC” is használ automatizált elemeket, mégis kezdő Google Ads-esektől ezt a beállítást hallottam manuális kampánykezelésként emlegetni.