A Google rövid története

A Google pályafutása 1996-ban indult két stanfordi egyetemista, Larry Page és Sergey Brin keze munkájának köszönhetően. A keresőt kezdetben BackRub névre keresztelték, amely elnevezés utal arra, hogy a kereső a weboldalak sorrendjét az oldalra mutató linkek alapján határozta meg (Backlink).

A két egyetemista 1997-ben úgy döntött, hogy átnevezik a keresőt, amely a Google nevet kapta. A Google név egy szójáték a googol matematikai kifejezésből (egy darab 1-est és utána 100 darab 0-át jelent a matematikában). Az elnevezéssel azt jelezték, hogy céljuk rendszerezni az interneten található rengeteg információt.

A Google Inc. 1998. szeptember 4-én lett létrehozva, miután a BackRub-ot nem sikerült értékesíteniük (többek között a Yahoo sem volt hajlandó megvásárolni). A megalapításában nagy szerepe volt annak, hogy a Sun társalapítója, Andy Bechtolsheim kiállított a számukra egy 100 ezer dolláros csekket Google Inc. névre. A vállalatot csak ezután hozték létre.

1999-ben kinövik az első irodájukat, immár 8 alkalmazottal Palo Altoba költözik a cég.

2000. április 1-én a cég bejelenti a MentalPlexet, amely képes kiolvasni az emberek agyából az elképzelt találati listát. Innentől kezdve minden április elsejét hasonló bolondos hír bejelentésével kezdi a cég.

2000. júniusban a Google kötött egy partneri megállapodást a Yahoo-val, miszerint a Google lesz az alapértelmezett keresési szolgáltatójuk. Ezzel egy időben eléri a Google az egymilliárd indexelt url-t, amellyel a legnagyobb keresési szolgáltatóvá vált.

A Google Adwords

2000-ben lett bevezetve az online hirdetési rendszer a Google-nál, amely az Adwords nevet kapta.  A rendszer eleinte a keresési találatok mellett megjelenő fizetett hirdetések miatt volt hasznos a hirdetők számára, mára azonban több százezer megjelenítő partnerrel rendelkezik az Adwords. Ennek köszönhetően egyetlen átlátható rendszeren keresztül lehet világszerte több százezer portálon hirdetni, miközben a Google keresések között megjelenő hirdetések is hatékonyan működnek.

Google térkép

2004-ben felvásárolta a cég a digitális térképészettel foglalkozó Keyhole nevű céget, és 2005-ben el is indították a Google Térkép és Google Föld szolgáltatásokat. Mára a Google Térképen már élő forgalmi információk, tranzitútvonalak és utcaszintű képek is elérhetők, a Google Föld pedig azt is lehetővé teszi, hogy felhasználók az óceán mélyét vagy a Holdat fedezzék fel. Az okostelefonok segítségével pedig professzionális navigációra is használhatjuk a Goolge Térképet, ráadásul ingyen.

Google +

2011 júniusában elindított a cég a közösségi hálózatát, amelyet Google + névre kereszteltek.