Komoly veszélyeket rejt a Google új fejlesztése

A Google Ads fejlesztőcsapata évről-évre sok új funkcióval, beállítási lehetőséggel gazdagítja a népszerű hirdetési platformot. Egy év alatt annyit tudnak változni a kampányok beállítási lehetőségei, hogy már ez is indokolttá teszi a minősített Google Partnerek felé támasztott követelményt, hogy évente újra kell vizsgázni a Google Ads kampánykezelő szakembereknek. Ezeknek a fejlesztéseknek a zöme hatékonyabbá, színvonalasabbá teheti a hirdetéseket, azonban mindegyikre igaz, hogy csak abban az esetben, ha megfelelő módon alkalmazzuk az újításokat. Az egyik új fejlesztés azonban olyan automatizált módosításokat hajtana végre a hirdetési fiókokban, amelyet, ha nem felügyelünk, akár komoly veszteségeket is okozhat a hirdetőknek.
A Google Ads veszélyt rejtő új fejlesztése automatikusan elfogad minden olyan javaslatot, amelyre 14 napon belül nem reagált semmit a hirdetési fiók kezelője. A Google Ads fiók által javasolt változtatások között lehetnek ajánlott új kulcsszavak, lehet kampánykeret emelés, kattintási árak emelése és még sok olyan, amelyet ellenőrzés nélkül nem szabadna elfogadni. Nézzük meg néhány példán keresztül az ezzel kapcsolatos veszélyeket.

Google Ads javasolt új kulcsszavak

A keresési hirdetési kampány beállításakor megadhatjuk, hogy melyek azok a kulcsszavak, amelyek ügyfelet, vevőt hozhatnak számunkra, így azokra szeretnénk hirdetni. A Google Ads a weboldalunk, vagy a megadott kulcsszavak alapján igyekszik bővíteni azokan a kifejezéseknek a számát, amelyekre megjelenik a hirdetésünk, így javasol új kulcsszavakat. Ezeknek a kulcsszavaknak egy része valóban releváns és érdemes felvenni, azonban sok esetben olyan kulcsszavakat is javasol, amelyek bár kattintásokat és így költséget generálnak, azonban ügyfelet biztosan nem hoznak. Abban az esetben, ha ezeket automatikusan hozzáadja a hirdetési kampányunkhoz a rendszer, egy idő után azt is eredményezheti, hogy a hirdetés már zömében csak irreleváns kulcsszavakra jelenik meg és a számunkra fontos kulcsszavakra nem marad keret.

Kampánykeret növelése, kattintási árak növelése

Talán ez az a javaslat, amiről egyből mindenki érzi, hogy miért probléma az automatikus elfogadása. A vállalkozások pénzügyi tervében szerepel, hogy mennyit szeretnének havonta költeni marketingre. Ezzel a tervvel összhangban a kampány indításakor mindenki beállít egy költési korlátot, azonban ez az automatizmus a kattintási árak növelésével együtt, akár meg is duplázhatja a havi keretünket, miközben az előző pontban említett kulcsszóbővítés miatt még a magasabb költés ellenére is kevesebb bevételt fog hozni a kampány.

Mi a teendő?

Abban az esetben, ha továbbra is kézben szeretnénk tartani a kampányainkat és nem akarjuk, hogy elszabaduljanak a költségeink, akkor a javaslatok automatikus elfogadását tiltsuk le. Természetesen a legjobb, ha az egész kampánykezelést profi csapatra van bízva, amely maximalizálja a kampánykeretből származó bevételt.
Google Ads ügynökségünk 14 éves tapasztalattal és profi szakemberekből álló csapattal segít ügyfeleinek, hogy a marketingre költött pénz valódi hasznot hozzon számukra.