Mit jelent a DA (Domain Authority) és a PA (Page Authority) érték?

A 2016-os esztendő előtt a keresőoptimalizálás során egyik leggyakrabban vizsgált mérőszám a Pagerank érték volt. Miután a Google a publikus Pagerank értéket elrejtette, szükség volt egy új mérőszámra, amely viszonylag reálisan mutatja egy-egy weboldal SEO értékét. Ezt a szerepet tölti be jelenleg a moz.com által fejlesztett DA (Domain Authority) és a PA (Page Authority) érték.

A két mérőszám között a fő különbség, hogy a DA érték az adott weboldal egészének, vagyis a domainnek az erősségét, SEO értékét jelöli. A PA viszont egy-egy konkrét aloldalnak a SEO értékét méri. Mindkét mérőszámra igaz, hogy elsősorban az oldalra mutató bejövő linkek száma, minősége és relevanciája alapján számolja ki egy-egy oldal keresőoptimalizálási értékét.

Mind a Domain Authority, mind a Page Authority érték 1-100 között mozog, attól függően, hogy a moz.com algoritmusa milyen erősnek ítéli az adott oldalt. Értelemszerűen keresőoptimalizálás szempontból az a jó, ha ez a szám minél magasabb. Amennyiben a linképítés során magas DA értékű domain, magas PA értékű aloldaláról kapunk linket, akkor az (ha minden más paraméter azonos) többet használ a Google találati listáján a helyezésünknek, mintha egy gyengébb oldal linkelné az oldalunkat. Természetesen a linképítés során nem elegendő csak a DA, PA értékeket nézni. Fontos a relevancia, a linkelés módja és még sok más paraméter.

Nem minden bejövő link erősíti a DA, PA értékét a weboldalunknak, vannak ugyanis olyan linkek, amelyek a Google szabályzatát erősen sértik, ezek akár csökkenthetik is a Domain Authority értékünket.

Ha minden más paraméter rendben van, akkor minél magasabb a weboldalunk DA, PA értéke, annál jobban fog teljesíteni a Google organikus találati listáján.