Hirdess luxusterméket sikeresen! − 5 marketingstratégia, amivel tarolni fogsz

Nem véletlen, hogy a Gucci marketingcsapata nem száraz tájékoztató reklámfilmekkel mutatja be a frissen piacra dobott tigrismintás kézitáskákat. Mint ahogy az sem, hogy az Oxygen Wellness nem bombázza óriási kedvezményekkel azokat, akik újévkor megfogadják: „Mostantól tényleg egészségesen fogok élni és rengeteget fogok edzeni!” Meg hát valljuk be őszintén, soha nem fogunk látni hörcsögöket Bentley reklámvideóban brékelni, mint ez a KIA esetében látható.

KIA commercial
Ha luxusmárkák hirdetésein dolgozol, egy dologra kell koncentrálni: a luxusra. Ugyanis sok milliomos azt az életérzést keresi, amit egy borjúbőrből készült, arany Chanel-feliratú kosárlabda vagy egy pár 700 dolláros Tiffany pingpongütő nyújt.

Akár egy reklámfilm forgatókönyvét készíted vagy egy Google Ads hirdetést építesz fel, ebben az esetben a célközönségednek éreznie kell, hogy a hirdetett terméked vagy szolgáltatásod minden eleme hamisítatlan luxus.

Csak nézzünk rá erre a Rolex hirdetésre, ami nagy eséllyel a világ legismertebb luxusórája:

Rolex commercial

Figyeljük meg a szóhasználatot: „időtlen”, „luxus”, „teljesítmény” és „presztízs”.

A Rolex karóra a megtestesült gazdagságot jelképezi és burkoltan arra céloz, hogy ha az elithez tartozol, neked is villantanod kell egy ilyet.

Nos, lehet nem olyan ismert a hirdetett márkád, mint a Rolex, de ha az alábbi taktikákat és PPC trükköket alkalmazod, garantáltan növekedni fog a luxusmárkád piaci részesedése.

Melyek ezek a marketingstratégiák?

1. Ne használj olyan szavakat a hirdetésekbe, mint „olcsó” vagy „ingyenes”, hogy az irreleváns közönséget ki tudd zárni!
2. Hirdess Bingen, hogy megcélozd az ott elérhető vagyonos felhasználókat!
3. Fejleszd a szöveges hirdetéseidet és keltsd fel a megfelelő személyek érdeklődését!
4. Célozz a felhasználók jövedelemszintjére!
5. Használj dinamikus remarketinget és találj leendő vásárlókat!

Most nézzük meg mindezt részletesebben!

I. Negatív kulcsszavak

Az első, legegyszerűbb marketingstratégia, hogy vond ki a negatív kulcsszavakat a kampányokból és sokkal jobb eredményeket fogsz elérni. Már valószínűleg a negatív kulcsszavak az optimalizálási rutinod részét képzik, de tudtad, hogy időt spórolhatsz ha a fiókszinten is feltöltöd ezeket?

A fiókszintű negatív kulcsszavak egyszerű kiegészítései a Google Ads célkitűzéseidnek . Csupán egy olyan CSV fájlra van szükséged, ami tele van pakolva negatív kulcsszavakkal. Onnan egyszerűen töltsd fel a fájlt a „Megosztott könyvtár” menüpontnál a „Kizáró kulcsszólisták”-ra kattintva és alkalmazd annyi kampánynál, amennyinél csak szeretnéd. Ennek számos előnye van, de a luxustermékek és -szolgáltatások esetében, ezzel kitudjuk zárni az irreleváns forgalmat.

Nézzünk egy példát!

Negative keywords

Mondjuk olyan handmade cipőket értékesítesz, melyeket Budapest legkiválóbb cipészei készítenek. Egyértelműen tudni lehet, hogy a “„cipők” kulcsszóra nagy lesz a keresési szám és néhányan nagy örömmel fognak vásárolni különleges lábbelidből, viszont mégis a túlnyomó többség a kívánt demográfiai beállításon kívül fog esni. Ez még nagyobb gondot jelenthet, mikor kulcsszómódosítókkal játszol. Esetedben az „olcsó”, „akció” és a hírhedt „ingyen” kulcsszavakat olyan személyek fogják használni, akiket messziről el akarsz kerülni.

II. A Bing élvezzen elsőbbséget

A keresési marketingben a Google hirdetés az egyik leglényegesebb elem, a Bing és egyéb hálózatok, mint a Yahoo Gemini csak mellékszerepet kapnak. Általánosságban sem jó ötlet ezeket mellőzni, viszont luxusmárkáknál kifejezetten „bűn”.

A Bing szerint, a közönségének majdnem egyharmada rendelkezik százezer dolláros vagy efölötti jövedelemmel.

Bing chart

De mit is jelent ez a 30% pontosan?

160 millió egyedi keresőt és 5 milliárd havi keresést. De valószínűleg, ami számodra a legérdekesebb, hogy a Bing által el tudsz érni 59 millió embert, akiket a Google platformján keresztül nem.

Többnyire igaz, hogy egy kattintás a Bingen olcsóbb mint a Google Adsben, ami megdöbbentő . De a hálózat igazi előnye, hogy vonzani tudsz további 118 millió szempárt, akiknek nagyrésze dúsgazdag.

III. Terjeszd ki a hirdetéseid szövegét

A kiterjesztett szöveges hirdetések nagyon hatékonyak és most a legelőnyösebb egy fizetett kereséssel hirdetni a luxustermékedet. Ennek használatával megteheted, hogy elkülönülj a SERP (Search Engine Results Page, azaz keresőmotor találati oldal) többi eredményétől, szimplán csak nyelvezetet használva. Hiszen mikor márkás kulcsszavakra licitálsz, nagy eséllyel a versenytársaid mellett, további viszonteladókkal is versenyezned kell, tehát a szövegeden múlik, hogy egy potenciális vásárló rád kattint vagy továbbgörget.

De hogyan néz ki egy jobb hirdetési szöveg?

Text suggestions

Az is kerülendő, hogy ugyanazt a 4-5 mondatot használod arra, hogy kitűnj a tömegből!
Ne csak annyit mondj az embereknek, hogy vásároljanak azonnal, azt is mond el nekik, hogy miért ez a lehető legjobb döntés a világon!

Mi látható ebben a Chanel hirdetésben?

Chanel commercial

A régi szép időkben ez a hirdetések csúcsa lett volna, ma viszont maximum egy érdekes A/B tesztre alkalmas. Jók a hirdetés címsorai? Nem. Annyira a márka köré van építve, hogy kimarad az a lényeges rész, melyben elmondják, mitől ennyire luxus a márka. Ami viszont érdekes, hogy a CTA arra kér, hogy fedezzük fel a márkát és nem arra, hogy azonnal vásároljunk: a Chanel nem egy drága termékekből álló sorozat, hanem egy világ, amiben elmerülhetünk.

Szeretnéd már azt a felvágós Chanel tatyót igaz?

IV. Targetálj bevételre

Itt a forráscikk a „háztartás bevétele” funkciót mutatja be részletesen, ami egyelőre hazánkban nem, csak Ausztráliában, Brazíliában, Dél-Koreában, az Egyesült Államokban, Hongkongban, Indiában, Indonéziában, Japánban, Mexikóban, Új-Zélandon, Szingapúrban és Thaiföldön használható.

V. Dinamikus remarketing − Fókuszálj az egyedire!

A remarketing nagyon jó, viszont van valami, ami annál is jobb: a dinamikus remarketing.
Nézzünk még két eshetőséget: az első legyen az „átlagos Sneaker” a másik meg az „eszméletlenül jó Sneaker”

„Átlagos Sneaker”

Sneakers commercial

Micsoda brutál választék, jobbról a harmadikat most azonnal felvenném! Viszont ez a remarketing hirdetés semennyire nem a luxust juttattja eszünkbe. Persze, hogy fogok a márkán gondolkodni, teljesen elragadnak a cipőik, sőt lehet, amint megírtam ezt a mondatot, megnyitom a honlapjukat kicsit nézelődni. Viszont nincs benne semmi luxus, nem érezteti, hogy szükségem lenne bármire is.
Hasonlítsuk ezt össze egy luxusjellegű remarketing hirdetéssel!

„Eszméletlenül jó Sneaker”

Sneaker commercial

Ez a cipő a New Balance és a Ball and Buck márka együttműködésének eredménye. Kézzel készített csoda, prémium anyagokból.
Viszont nézzük meg, hogy is van összerakva ez a hirdetés!

Egy letisztult, termékközpontú képet használ, hogy rivaldafényben láthassuk a cipőt. Csak egy terméket mutat, minden apró részletét bemutatva és meggyőz arról, hogy mindenképp meg kell vennem.

Ez a különbség, emberek a sima és a dinamikus remarketing között. Leegyszerűsítve: kiemelten, fókuszáltan mutatod meg potenciális vásárlóidnak, akik a honlapodra tévedtek, hogy mit is láttak pontosan. Bár ezt sok márka használja különböző iparágakban, különösen jól működik magas értékű termékek esetében, mivel a vevő nagyon közelinek érzi a terméket, ha persze nem túl rámenős a hirdetés.

A dinamikus remarketing a tökéletes kiegészítője a fizetett hirdetéseidnek és nagyon költséghatékony megoldás is egyben, ha egy luxusmárka népszerűsítése a cél.

Konklúzió

Újra kiemelnénk, hogy amennyiben a hirdetett luxuskategóriájú márkád nem világbrand, de a cikkben kifejtett PPC trükköket, taktikákat, marketingelemeket alkalmazod, akkor garantáltan növekedni fog a luxusmárkád piaci részesedése.