Dublin Core vagy Schema Markup? A két metaadatrendszer összehasonlítása

Legtöbben abba még nem is gondoltak bele, hogy a keresőmotorok nem úgy olvassák a weboldalakat, mint mi, emberek. Míg az emberi olvasók egy pillanat alatt könnyen megérthetik a webelemek összefüggéseit, a Google-hoz hasonló keresőmotoroknak további információkra van szükségük az értelmezéshez.

Dublin Core vs schema

De mik is pontosan ezek a kiegészítő információk? A metaadatok vagy másképpen mondva, adatokkal kapcsolatos adatok. Számos szabvány, más néven séma létezik a strukturált metaadatok írására, a legismertebbek ezek közül: a Dublin Core és a Schema Markup. A Schema-jelölés talán a közkeletűbb, mivel a Google népszerűsítette, ugyanakkor a Dublin Core már jó ideje létezik, és egy jól megalapozott rendszer használja és támogatja.

Sok érv létezik arról, hogy melyik a SEO számára jobb, ezért az alábbi összehasonlításban megnézzük mindkettő előnyeit.

Meghatározás

Mi a Dublin Core?

A Dublin Core egy általános felhasználású, leíró metaadat-séma, amelyet a régebbi MARC-rendszer ihletett. A Dublin Core egy absztraktabb modell felé mutat, amely nem minősített formájában felhasználható a metaadatok megosztására, függetlenül a specifikus kódolási szintaxistól.

A Simple Dublin Core-ban 15 eredeti elem található, amelyek választhatóak és megismételhetők (Cím; Téma; Kiadó; Dátum; Típus; Formátum; Azonosító; Létrehozó; Forrás; Nyelv; Jogok; Tartalmi leírás; Közreműködő; Kapcsolat; Tér-idő vonatkozás). Ezt a „klasszikus” Dublin Core metaadat-elemkészletet többek között az ISO, a NISO szabvány, az IETF RFC hagyta jóvá.

Három további elemet és különféle finomítást (minősítést) adtak hozzá a „minősített Dublin Core” elkészítéséhez. 2012 óta az összes elemét és finomítást összevonták és átnevezték „DCMI Metadata Terms” -re. A modern változat továbbra is az RDF-et használja.

Mi a Schema?

A Schema.org olyan metaadat-sémák gyűjteményét kínálja, amelyeket a webmesterek felhasználhatnak a HTML-oldalak megjelölésében annak biztosítása érdekében, hogy azok érthetőek legyenek a mai fő keresőmotorok számára. Ezek a sémák, hasonlóan a Dublin Core-hoz, strukturált interoperábilis (együttműködési képesség) célokra is felhasználhatók.

A Schema.org megkönnyíti a weboldalak strukturált adatmegjelölését, ami gazdagabb és relevánsabb keresési eredményeket eredményezhetnek. Ennek az előnynek az egyik fő oka az, hogy az oldali jelölés lehetővé teszi a nagy keresők számára, hogy jobban elemezzék a generált webes adatok tartalmát. Ez meglehetősen döntő jelentőségű a jelenlegi online környezetben, mivel számos modern webhelyet offline adatbázis-forrásokból állítanak elő.

A Schema.org egyik legjobb tulajdonsága a közvetlen hozzáférés ehhez a „szemantikus” vagy „intelligens” webhez. A Schema.org közös jelölési kifejezéstárt biztosít, amely megkönnyíti a webmesterek munkáját annak eldöntésében, hogy mely jelölési sémákat kell használni, ez a webmesterek jelölést célzó törekvéseinek maximális előnyeit eredményezi. Ezenkívül új alkalmazások és egyéb webes eszközök engedélyezhetők a Schema.org adatszerkezetének használatával.

A Schema.org mikroadat-kifejezésekből, elemtípusokból és tulajdonságokból áll. A mikroadatok egyszerűségét megerősíti a több metaadat-séma kombinált használatának fokozott támogatása.

Történelem

A Dublin Core története

A Dublin Core 1995-ben jött létre az ohiói Dublinben egy metaadat-központban, amelyet az Online Számítógépes Könyvtár Központ (OCLC) és a Nemzeti Szuperszámítógépes Alkalmazások Központja (NCSA) vezetett. Azért nevezték „Core”-nak, mert széles körű, általános metaadat-sémaként fogalmazták meg, amely sokféle erőforrás-elemhez és üzleti célok széles skálájához használható.

2000-től kezdve a Dublin Core szorosan együttműködött a World Wide Web Consortiummal (W3C) az RDF-vel kapcsolatos erőfeszítéseiben, és hamarosan az RDF-et használó legnépszerűbb szókészlet közé került. A Dublin Core hamarosan csatlakozott a Linked Data mozgalomhoz.

2008-ban a Dublin Core Metadata Initiative (DCMI) elkülönült az OCLC-től és menedzselte saját útját. A szétválasztás óta a DCMI erőteljesen fokozta a szemantikai együttműködést.

A DCMI alkalmanként frissíti a Dublin Core szemantikáját, ha a tagok között konszenzus születik. A megosztott metaadat-fejlesztések, a legjobb metaadat-gyakorlatok népszerűsítése és az együttműködés a nemzetközi metaadat-műhelyekben mind a DCMI tevékenységei.

A Schema.org története

2011. június 2-án a Google, a Yahoo! és a Bing új metaadat-kezdeményezést indított, amely kifejezetten az optimális keresőmotor-eredményekre és megjelenítésre fókuszált. A cél az volt, hogy metaadat-sémát hozzanak létre, amelyet a webmesterek optimálisan használhatnak, nagyrészt a sitemaps.org szellemében.

Ugyanezen év novemberében a Yandex, a legnagyobb orosz keresőmotor csatlakozott az kezdeményezéshez. Így a világ legnagyobb keresőmotorjai akkor összehangolták erőfeszítéseiket a lehető legjobb SEO-barát metaadat-sémák biztosítása érdekében.

Kifejezéstára nagy részét olyan elődök inspirálták, mint a MicroFormats, a FOAF és a GoodRelations. Eleinte a rendelkezésre álló formátumok mennyisége csekély volt, ám a Schema.org növekedett a séma számában és a népszerűségében is.

A beépített kiterjesztési módszer lehetővé tette sok új tulajdonság zökkenőmentes hozzáadását, és a cél még több lehetőség felvétele.

A Schema.org megkönnyíti a weboldal tartalmának megjelölését az önleíró metaadatokkal. Mikroadatokat és entitást használnak a HTML5-ben, amelyeket az elemzők és a „web-pókok” is felismerhetnek.

Használat

A Dublin Core használata

A Dublin Core-t mind a számítógépes területeken, mind az emberi nyelveken használják. Nem korlátozza az üzleti típus vagy modell, így eredeti célja minden bizonnyal megvalósult. A Dublin Core használatának egyik kihívása az, hogy kifejezéstára viszonylag korlátozott, és a katalogizálási szabályok nem túl részletesek.

Ezt a problémát azonban különféle minősítők orvosolják, amelyek szűkítik a jelentést és növelik az elemek szemantikai pontosságát. Az értékkódoló rendszerek például meghatározhatják, hogy az érték egy ellenőrzött kifejezéstár-elemet vagy egy szabványos formázási rendszert használ-e.

A Dublin Core által általánosan leírt webes erőforrások a következők: videoklipek, képek, szövegek, weboldalak és fizikai tárgyak, mint például alkotások, kéziratok, könyvek és CD-k. Valójában a Dublin Core minden értéke valamilyen fizikai, digitális vagy fogalmi egységnek felel meg, ezért gyakoribb a tárgyi kollekcióknál való használata.

Ennek ellenére a Dublin Core rendkívül széleskörűen használható és interoperábilis a Linked Data Cloud és a „szemantikus web” segítségével. Számos kiterjesztéssel rendelkezik, beleértve a W3C-t is. A Dublin Core-t használó fontos alkalmazások közé tartozik az OMF Open Source Metadata Framework, a Zope CMF metaadat-termékek és az EPUB e-book formátum. Végül, a Dublin Core-t nagyon hatékonyan használja a közösségi média, például a Facebook az Open Graph segítségével.

A Schema használata

A 2012 és 2014 közötti exponenciális növekedés után a Schema.org metaadat-sémák az interneten elterjedtek. A SEO teljesítmény – nem meglepő módon – a keresőmotorok által kezdeményezett és a felek által folyamatosan támogatott séma jellemzője.

A Schema.org különösen jó az adatbázis által létrehozott webhelyek megfelelő megjelenítéséhez és az egyes adattípusok, például thumbnailek, logók és termékleírások megfelelő kezeléséhez. A webhely elemeit gyorsan, egyszerűen és pontosan címkézik.

Jövő

A Dublin Core jövője

Noha a kezdetektől általánosabb metaadat-sémának tekintették, és nyitottabb elindításból származott, a Dublin Core nem a mai keresőmotorok legnagyobb kedvence. Mindazonáltal, ennek ellenére megfelelően használható a SEO-hoz.

Az internet folyamatosan fejlődésével, sok „előrelátó” elvárja, hogy a Dublin Core frissítsen egy újabb metaadat-sémát, és csatlakozzon az Open Data mozgalomhoz. Lehet, hogy a Dublin Core szerepe korlátozottabb lesz a keresőmotorok által támogatott Schema.org előrehaladtával.

Nem egyértelmű, hogy a Dublin Core „kimegy-e a divatból”, ám e két metaadatrendszer közötti „munkamegosztás” a jövő kérdése.

A Schema jövője

A Schema.org tovább javítja SEO képességeit, és nem tűnik valószínűnek, hogy a közeljövőben bárki is behozza őket. A nagy keresőmotorok beígért támogatásával és az új sémák rendszeres hozzáadásával a jövő fényesnek tűnik a Schema.org számára.

A Schema.org metaadat-struktúráinak használata kiküszöböli a többszörös, kompromisszumon alapuló jelölési rendszerek szükségességét. Ez önmagában véve jelzi ennek a viszonylag új metaadat-szolgáltatónak a gyors jövőbeli növekedését.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a Schema.org és az RDF közötti munkatervkidolgozás elérhető, és az adatbevitel érvényességét a Google Structured Data Testing Tool, a Bing Markup Validator vagy a Yandex Microformat Validator tesztelheti. Ez biztosítja a pontos belépést és a konvertálhatóságot, mely két elem azt jelzi, hogy a Schema.org az elkövetkező években a metaadat-ipar egyik fő szereplője marad.

Forrás: Seopressor.com