A Google találati lista elején már 4 hirdetés jelenik meg – hatások, teendők

Bár a Google Adwords fejlesztő csapata már februárban elkezdte tesztelni, de csak pár héttel ezelőtt vetette be élesbe az újítást, miszerint a találati lista elején megjelenő Adwords hirdetések számát háromról négyre növelték. Ezzel együtt eltűntek a jobb oldali hasábban megjelenő hirdetések. Bár ez elsőre nem tűnik nagy fejlesztői lépésnek, mégis alapjaiban bolygathatja fel a nagyobb versennyel bíró kulcsszavak hirdetői piacát.

Mi haszna van a Google-nek ebből a fejlesztésből?

A hirdetések megjelenési sorrendje több tényezőtől is függ (relevancia, hirdetés minősége, felajánlott kattintási ár, stb). Így azon hirdetőkről, akik az első helyeken szerepelnek egy nagyobb versenyben, általánosságban elmondható, hogy jól beállított, minőségi kampányokat futtatnak és nagyobb összegeket költenek az Adwords keresési hirdetések megjelentetésére, mint azok, akik eddig a jobb oldali hasábban jelentek meg. Ehhez még két fontos tényezőt érdemes hozzávennünk:

  1. A Google-ben keresést végző internetezők legnagyobb része az első 4-5 helyezésre szokott kattintani, az utána következő találatokra már jóval kisebb arány kattint.
  2. Általánosságban elmondható, hogy a jobb oldali hasábban megjelenő hirdetésekre sokkal kevesebben kattintanak, mint a top 3-ban szereplő hirdetésekre, vagy a normál találati listán szereplő weboldalakra.

Ilyen módon a Google ezzel a fejlesztéssel két nagy legyet üt egy csapásra. Javítja a felhasználói élményt azzal, hogy rákényszeríti a hirdetőket a minőségibb, jobban optimalizált hirdetésekre, valamint bevételben is többet nyer a fejlesztéssel, mint amennyi kiesik a jobb oldalról eltűnő hirdetések miatt.

Hogyan fog reagálni a piac és mit tegyünk?

Azon hirdetők, akik eddig csak a jobb oldali hasábban tudtak megjelenni a hirdetésükkel, már valószínűleg tapasztalták, hogy a fejlesztés élesítése óta kevesebb érdeklődő érkezik a weboldalukra, mint előtte. Az eddig top 3-ban szereplő hirdetők egy része pedig már kezdi tapasztalni, hogy nőttek az egy kattintásra jutó költségek.

Akik továbbra is szeretnének ügyfeleket szerezni a Google Adwords segítségével, azoknak fontos, hogy alaposan átnézzék a kampányaikat és profi beállításokkal, optimalizálással javítsák annak minőségét, valamint ha a licitben maradtak alul a konkurenciával szemben, akkor érdemes lehet emelni a CPC (egy kattintásra jutó költség) ajánlatot is. Az optimalizált beállításokról azonban érdemes annyit tudni, hogy egy erős versenyben nem egyszeri teendőről van szó, hanem folyamatos kampánykezelésről. A max. CPC meghatározásánál érdemes figyelni a megtérülésre, mivel előfordulhat, hogy egy kulcsszó esetében annyira feltornázzák a CPC-t a hirdetők, hogy már jóval többe kerül az ügyfélszerzés, mint amennyi hasznot hoz.

Mindezekre figyelni és profin kezelni azonban komoly szakértelmet, tapasztalatot és időt igénylő feladat, ami miatt egyre több cég ismeri fel, hogy érdemes szakértőt megbíznia az Adwords kezeléssel.